Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

среда, 13. октобар 2010.

Objektivom po Srbiji - Sremski Karlovci

Eto, nekoliko uspomena bih da podelim vezanih za raznorazne putešestvije kroz Srbiju, pa mi se učinilo da je ovako sasvim OK predstaviti i te radove i mesta u kojima sam boravio.

Sremski Karlovci su zasigurno jedan od najreprezentativnijih motiva za pokazivanje ali i fotografisanje kod nas. Ne možemo reći baš da je reč o gradu jer veličina Karlovaca to ne dozvoljava, ali sasvim je izvesno da nećemo pogrešiti ako ih nazovemo jednom od najlepših varoši Srbije. Nalaze se na nekih 70-ak kilometara od Beograda starim putem za Novi Sad. Kad smo već kod Novog Sada, on je praktično odmah  ïza ćoška , prođe se samo malo lepih predela, jedna fantastična crkva, Petrovaradin i preko Varadinske Duge stižemo u Novi Sad. Ipak, kad se dođe u Karlovce, želja za nastavkom ka Novom Sadu prosto mora da se zagubi, a neretko i da se izgubi. Tako je, eto, šta da se radi. Ko skrene na semaforu u centar Karlovaca, teško da će krenuti bez uzdaha, teško da neće zažaliti što nije poneo aparat ili će biti upravo presrećan jer, eto, ima aparat pri ruci.

Mesto je praktično grupisano oko centralnog trga na kome se održava sve iole značajnije u Karlovcima. Letos sam vodio jednu medjunarodnu moto-manifestaciju između ostalog i u Karlovce, doživljaj je obostrano bio nezaboravan: veliki broj uredno dovezenih i složenih motocikala je bio događaj i za Sremskokarlovčane ali ni Karlovci nisu nimalo zaostajali u impresioniranju motorista.

Šta je to tako lepo u Karlovcima?





Iako se praktično sve odvija, više-manje, na tom centralnom trgu, on sam nudi obilje jednog duhovnog bogatstva na više nivoa. Da li mislite da je duhovno bogatstvo Dvor ili najstarija Gimnazija, svejedno je, tu se priča ne prekida. Od posetioca zavisi koliko ce sebi nadahnuća pronaći ukoliko sedne u istu klupu u kojoj je nekad sedeo i Branko Radičević, ali je sasvim sigurno da ga ravnodušnim neće ostaviti ni veličanstvena crkva kao ni česma koja dominira centralnim trgom.








Koliko je priroda bila darežljiva prema mnogim mestima kod nas, toliko je ljudska ruka gradila, čuvala i negovala sve ono što bi možda moglo da zaseni prirodu. Najbolji primer su Sremski Karlovci. Prvo što pada u oči posle prvobitnog utiska, jeste čistoća svega. Mirno mesto, gotovo da nema metabolizam sve dok ne zazvoni školsko zvono...










Zapravo, Karlovci imaju svoju veliku feštu, ona je ovenčana slavom i poznata kao čuveni Dani Berbe kada se na ovom trgu nadmeću najveći vinari i vinogradari, ali...za ovo mesto, svaki događaj je samo izgovor da ga se poseti.













Postoji nekad i potreba da se sve sagleda odjednom, ali sagledavanje u dve dimenzije i sagledavanje uživo mogu da se razlikuju i taman toliko da se ne uspe shvatiti šta se želelo postići panoramskim prikazom, a kamoli da se stekne realan utisak. Ipak, ko i pored toga bude želeo da pogleda kako sve to izgleda panoramski, evo interesantnog načina da ne ode baš do Karlovaca, već da svoju znatiželju zadovolji ovde:





 Tekst i deo fotografija objavljeni su i na fotografskom forumu:
http://pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/index.php

1 коментар: