Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

уторак, 14. фебруар 2012.

Utvrđeni Balkan - Petrovaradin, Gibraltar na Dunavu

I tako, kako vreme teče gotovo paralelno sa Dunavom, smenjuju se lagano i asocijacije koje Petrovaradinska tvrđava stvara u nama. Nekada je, kažu knjige, Gibraltar na Dunavu bio asocijacija na Petrovaradinsku tvrđavu, i to odmah pošto je sagrađena u obliku u kakvom je i danas znamo. Vremenom je popularna Đava postala i sinonim i izletište Novosađana, te je i prva asocijacija na pomen Petrovaradinske tvrđave bila upravo ovaj prelepi grad. I obratno - kad se pomišlja na Novi Sad, odmah se u misli ugnjezdi i Tvrđava.
Danas je asocijacija uglavnom Egzit...sve teče, pa tako i ove asocijacije za bedeme ponosno izdignute nad Dunavom.


Tvrđava je u raznim oblicima najverovatnije na Petrovaradinskoj steni postojala još od praistorijskih vremena, ako se pravilno tumače fortifikacije iz bronzanog doba sa ovog lokaliteta. Kasniji ratovi opredelili su baš ovo mesto za često poprište sukoba između evropskih i turskih vojski, te je u tu svrhu iz nekoliko prethodnih modifikacija, nikla i tvrđava kakvu danas znamo, ušančena i opasana bedemima, pristupačna preko pokretnog mosta. Katakombe i tuneli ispod nje još uvek su neistraženi, tako da je veliko pitanje kada ćemo moći da završimo zadnja poglavlja u sagi o jednoj od najlepših naših tvrđava, ali dotle valja uživati u njoj. Danas pored Egzita koji je zasigurno i jedan od najvećih domaćih brendova, vredi pomenuti brojne manifestacije, muzej i stalne postavke, ali i motoskupove i koncerte koji se organizuju na ovom prostoru.






Najveća savremena misterija svakako je u dilemi da li je lepši pogled na Tvrđavu ili sa nje...rešenja još uvek nema na pomolu, ma šta da čovek pokuša ne bi li otkrio ovu misteriju. A Tvrđava se samo brani ćutajem i...kao da se smeška.
















Ma...čekaj malo...nemoguće!
Ma, nije valjda....ne, nije, definitivno...ima dosta posetilaca ali Supermen zaista nije bio na Tvrđavi, bar ne tada. Ili možda jeste, onako, u prolazu?
:)



I, mirno i tiho, baš kao što i vreme prolazi podno tvrđave, Dunav se lenjo valja u jednoj od svojih najlepših krivina. Obasjan suncem pri zalasku, pozdravlja Novi Sad, pozdravlja Petrovaradin i odlazi...


Нема коментара:

Постави коментар