Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

субота, 14. април 2012.

Objektivom po Srbiji - Manastir Gornjak, sakriveni biser u steni iznad Mlave

Pojmovi po kojima se sećam: Manastiri u Srbiji, Gornjak, Vrelo Mlave, Mlava, Homolje, Crni vrh, Žagubica, Zadužbina, Knez Lazar, srednji vek...

Planinski predeli istočnog Homolja uspešno sakrivaju gornji tok reke Mlave, i vozeći se kroz bezbrojne krivine, o Mlavi se može saznati uglavnom samo slučajno. Stanem, oslušnem i negde se čuje žubor reke...
Po prvi put putem od Crnog vrha i Žagubice, Mlavu ugledamo na predivnom mestu gde se uz obalu reke smestio Manastir Gornjak. Drugom polovinom četrnaestog veka kao zadužbina Kneza Lazara, započeo je život unutar zidina ovog manastira koji do danas nije prekidan.


Manastir je po svojoj strukturi danas dosta drugačiji od svojih nekadašnjih izgleda, jer su vremenom pod naletom ratnih stihija srušena oba konaka i mnogi drugi objekti. Danas je tu konak koji se nalazi ispred manastirske kapije, kao i konaci u sklopu nje. Relativno mala crkva i deo manastira gotovo uzidan u stenu, čine ovaj manastir zaista posebnim. Za manastirsku tišinu teško da se može reći da je neuobičajena, ali tišina i mir koji vladaju oko ovog manastira, konkurišu i za jednu takvu kvalifikaciju.
Sve ostalo je stvar istorije, ličnog doživljaja i - ovih fotografija koje slede.


































Нема коментара:

Постави коментар