Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

недеља, 2. март 2014.

Objektivom van Srbije - Makarska, gotovo sve što čovek poželeti može kada mu zatreba odmor, plaža, sunce....

Mala varošica poznata po kampu, odmaralištima, jedinstvenom mestu na magistrali, odjednom postaje poznata po zemljotresu. Obnova kreće i Makarska polako dobija osnovu za konture po kojima će doskora biti potpuno i uvek prepoznatljiva. Sedamdesetih se već pozicionira u apsolutnu elitu turističkih destinacija, niže titule, rekorde, novinske naslove... Osamdesetih pokreće ne toliko jedinstven, ali verovatno najuspešniji ikad u bivšoj državi - samodoprinos. Deo dohotka žitelji izdvajaju i vide ga. O, da, izdvajati i nije bila retkost, ali je videti za šta izdvajaš bila zaista privilegija nekolicine uglavnom. Makarska je čitava videla.
Riva, plaža a zatim lagano dodavanje na tu osnovu dali su rezultta i Makarska postaje sinonim za letovanje, i lagano prelazi u višu, i najverovatnije najvišu klasu. Postaje kultno mesto koje ima špic i ostatak sezone gradiran tako da i u perifernim delovima te gradacije nije bez turista. To je put kojim se Makarska zaputila i očito je više niko ne može zaustaviti na tom putu.


Smeštena između Biokova u pozadini i Jadrana ispred sebe, Makarska se ukotvila ispočetka između dva poluostrva Osejave i Svetog Petra koji joj zatvaraju luku, dok joj ono drugo zatvara i plažu. Širenje je uglavnom bilo plansko i prvo se pošlo u osvajanje planine i njenog podnožja, a zatim i duž obale.
Danas kao da je osvojeno sve, ali pre svega srca svih koji su ikada kročili u ovaj gradić. Ne bojim se da ću biti pretenciozan ako kažem da će one druge možda već i ove fotografije osvojiti, jer postoje motivi koji su toliko dobri da fotografija uopšte i ne mora biti na tom nivou. Dovoljno je da se fotografija vidi, motiv je vrhunski osvajač. fotografija samo alat...




Vatrogasni dom i bolnica...












Kačićev trg...








































Nije baš Yellow submarine, ali mene je odmah navela da zapevušim taj hit Beatlesa :)








Нема коментара:

Постави коментар