Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

уторак, 28. март 2017.

Utvrđeni balkan - Kula Nenadovića u Valjevu, utvrda, zatvor pa spomenik i muzej

Prvi srpski ustanak prema očekivanjima uzevši u obzir prilike, odvijao se u uslovima praktičnog nepostojanja borbene, ali i administrativne, ekonomske i logističke infrastrukture, i naprosto su tek u njegovom završnom delu određeni namenski objekti izgrađeni ali su oni malo ili nimalo privedeni svrsi usled sloma Ustanka. Jedan od takvih objekata je i Kula Nenadovića na brdu Kličevac u Valjevu.
Istorijska nepravda i ruganje muci da se sazida jedan odbrambeni objekat, leži u činjenici da su je odmah po slomu Ustanka preuzeli Turci i pretvorili je u zatvor i mučilište između dva Ustanka.
Nesrećnim sticajem okolnosti Kulu su i zidali i rušili Nenadovići. Jakov, tadašnji Ministar unutrašnjih poslova, sa svojim sinom Jevremom, zidali su je za potrebe ustanika, ali su iste godine morali prebeći posle sloma Ustanka, da bi je dve godine kasnije po oslobođenju Valjeva u Drugom Srpskom ustanku, srušio Sima, sin njegovog brata Alekse pogubljenog u Seči knezova koja je i predstavljala povod za prvi Ustanak.


Obnovljena u vreme Kneževine, Kula danas konačno predstavlja svoj najviši evolutivni oblik - spomenik istorije i arhitekture.
Zanimljivo je da su njeni neimari doživeli njeno obnavljanje tako da je Jakov umro iste godine kada je obnovljena, dok je njegov sin Jevrem umro istog dana kada je tri decenije kasnije Knez Mihailo primio ključeve beogradske tvrđave i na njoj najzad razvio srpsku zastavu.
Mala građevina sa tako mnogo istorije...

















Нема коментара:

Постави коментар