Nešto kao reč dobrodošlice...



Kao i u fotografisanju, tako i u izboru i prikazu fotografija na stranicama pred nama, trudio sam se da na neki vedriji i lepši način istaknem one izuzetnije momente iz relativno dosadne svakodnevnice i obogatim ih fotografijom koja bi mogla gledaoca da bar nakratko odvuče na neku drugu, lepšu stranu.
Ne znam da li sam i koliko uspeo u tome, ali znam ko će znati... svako ko se zadrži na ovim mojim stranicama.

Svakom posetiocu želim da uživa na stranicama ovog Bloga bar upola koliko sam ja uživao u ideji da neke svoje lepe momente podelim sa drugima.

Претражи овај блог

Пратиоци

четвртак, 5. октобар 2017.

Utvrđeni Balkan - Tvrđava Ram, vekovni stražar na Dunavu

Podunavlje u svom istočnom delu Srbije najpoznatije je kao gastarbajsterski kraj. Uglavnom velike kuće, ali sve manje stanovnika u njima.
Razlozi poznati, uglavnom ekonomski.
Danas je ovaj kraj sustigla sudbina gotovo cele Istočne Srbije.
Pa ipak, ponešto se ne da tek tako.
Ponegde se čak i ka turizmu ozbiljno okreće.
Pretpostavka je da turizam u ovom delu zemlje pokreće između ostalog i Srebrno jezero.
Drugo sve značajnije turističko odredište u ovom kraju je definitivno davnašnja prestonica tadašnje rimske provincije Viminacijum.
I onda, negde na pola puta između ova dva turistička bisera istočnosrpskog Podunavlja, smestio se kraj sveta.
Ram.
Pa sad, nije baš kraj sveta, ali neki kraj jeste.
Dođeš putem do kraja i tu staneš pred silom Dunava koji se na celih 6 kilometara širine razbaškario i tih teče praveći državnu granicu tu negde. Jednu od brojnih koje pravi svojim tokom.
Odatle se može dalje, ali tek atraktivnim načinom - Skelom u Ramu.
A nad samom skelom, tvrđava.


Nepravilnog petougaonog oblika, ova tvrđava predstavlja možda i najstariju artiljerijsku utvrdu na ovim prostorima. Bila je poprište značajnih bitaka između Turaka i Austrijskih trupa, a Turci su je podigli na temeljima starijih utvrda. Antička utvrđenja pripadala su čuvenom Limesu koji je svojevremeno činio sigurnu severnu granicu Rima.
Danas ih nema očuvanih, ali zato je ova srednjevekovna zaista solidno očuvana, a nedugo pošto je deo ovih fotografija nastao, započeta je i velika restauracija i rekonstrukcija u cilju podizanja turističke ponude kraja.
To će reći da bi bilo dobro prošetati se tvrđavom i pre te restauracije, a trenutno kao jedini način vidim upravo ovako - fotografijama.
Pa, da krenemo...


























































Нема коментара:

Постави коментар